Trag u beskraju

Blog namjenjen za glasno iznošenje misli. E pa dobro nam došli. Es Selamu Alejkum dobri ljudi. Neka je Božiji mir i spas na vas! :)

14.09.2018.

Petak kao poseban dan

Bismillahi Er-Rahman Er-Rahim
Es Selamu Alejkum narodee :)
Nadam se da ste danas dobro. Kod mog muža i mene je danas lijep, sunčan dan bez najave kiše. Petak je. Poseban dan u životima nas muslimana. Petak je dan kada naši muževi, očevi, braća, poznanici, prijatelji, rođaci i svi muškarci vjernici odlaze na posebnu molitvu- džuma namaz. Džuma namaz je obavezni namaz (farz) za muškarce u vjeri islamu. Uzvišeni u Kur'anu kaže: "O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, kupoprodaju ostavite i pođite da namaz obavite; to vam je bolje, neka znate." El-Džumu'a, 9) Onaj ko namjerno izostavlja džuma namaze čini grijeh koji je već od neklanjanja (neobavljanja) ostalih namaza. Zaista svi muslimani treba da su svjesni važnosti ovog namaza koji nije toliko zahtjevan. To je samo jedan dan u sedmici. Pravi istinski vjernik to neće shvatati kako obavezu nego kao mali praznik. A petak je u našoj vjeri zaista jedan mali praznik. :)
Međutim, nisu samo muškarci ti za koje je petak poseban dan. I mi muslimanke osjećamo ovaj dan na svoj način. Spremamo svoje najmilije za odlazak u džamiju. Petkom je lijepo posebno se potruditi da namaze obavimo u prvom namaskom vremenu, tj. čim nastane namaz i čim prođe ezan. Također, petkom je posebno lijepo donositi salavate i selame na Allahovog poslanika i miljenika, Muhammeda s.a.w.s. Jedan od načina jeste Allahumme sali ala nebijjina Muhammedin we ala alihi we sahbihi we sellim.
Poznato je da svakodnevno donošenje salavata na Poslanika s.a.w.s. povećava mogućnost da na Sudnjem danu naša vaga dobrih i loših dijela prevagne na onu stranu dobrih dijela. :) Zato koristite svaku priliku da sebi olakšate dok još možete.
Znam da će sigurno nekada nekoga dirnuti neka moja rečenica i da će možda pokušati da sebe promijeni na bolje. Bez obzira koje ste vjere kada spoznate pravu bit vjere islama vaš će se život sigurno promijeniti na bolje. Vi ćete se osjećati bolje. Samo oni koji su daleko od pravih vjernika i koji nemaju dodira sa njima mogu da govore i misle ružno o islamu jer zaista pravi vjernik nikada neće nikome učiniti ništa loše. Ako ne može pomoći neće ni odmoći a ako zna da postoji i najmanja šansa da pomogne on će se truditi da to uradi. :)
Nadam se da će vam ostatak dana proći lijepo i da ćete uživati. Budite pozitivni jer zaista kada ste sretni sve je lakše, a svi znamo da sreću čine male stvari. :) Sve najbolje vam želimo do sljedećeg javljanja. :D

LINKOVI

Moj instagram

Brojač posjeta
844